Kezdőlap > Kultúra > Csador, burka, abaja – öltözködés arab módra

Csador, burka, abaja – öltözködés arab módra

2010. augusztus 6. Hozzászólás Go to comments

Az utóbbi hónapokban az egész világon megosztotta az embereket az a néhány európai országban beterjesztett törvényjavaslat, miszerint betiltják a burka és a nikáb viselését nyilvános helyeken. Belgium volt az első ország, ahol megszavazták ezt a törvényjavaslatot, most pedig Franciaország is követte a példát – náluk várhatóan 2011 tavaszától lép életbe a törvény. Az Államtanács véleménye szerint csak bizonyos nyilvános helyeken tiltható be a teljes testet elfedő öltözet, ami tulajdonképpen azért nem fogadható el az európai álláspont szerint, mert nem teszi lehetővé egy személy azonosítását. Ugyanakkor hol vannak a szabadságjogok? Olyat már hallottunk, hogy valakit azért büntetnek, mert hiányos az öltözete, de ebben az esetben épp az ellenkezője számítana bűncselekménynek. Persze volt már kirívóbb eset, mikor 1936-ban Iránban Reza Pahlavi sah betiltotta a csador viselését arra hivatkozva, hogy ez nem fér össze az ország modernizálásával. Ennek következtében az utcán csadort viselő nőkről akár erőszakkal is eltávolították a tiltott ruhadarabot. Aztán 1980-ban az Iszlám Köztársaság kormánya ismét kötelezővé tette a csador viselését, így újra kötelezték a nőket, hogy elfedjék magukat nyilvánosság előtt – ez a változás épp olyan generációkat érintett, amelyek már az új szellemben nőttek fel. Az utóbbi időben Szíriában és Egyiptomban is kitiltották a nikábot az oktatási intézményekből, mert újra elterjedőben van ez a viselet a nők körében.  

Mindenesetre a franciák nem bízzák a véletlenre, mert aki ellenszegül annak kemény büntetést kell fizetnie (150 Euro), de az is büntethető, aki rákényszeríti feleségét vagy gyermekét a burka viselésére. Kiskorú gyermek esetében a büntetés a duplája (60 000 Euro) és maximum 1 éves börtönbüntetéssel is kiegészül az említett cselekmény. Az érintettek száma is vita tárgya, ugyanis ma Európán belül Franciaország tudhatja magáénak a legnagyobb számú muszlim kisebbséget, 5-6 millió polgárt. A felmérések szerint azonban ennek a számnak csak egy töredéke, mintegy 2000 nő visel burkát és nikábot.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy nincs új a nap alatt, minthogy Olaszországban 1975 óta van érvényben olyan rendelet, ami tiltja közterületeken a mindent elfedő ruhadarabokat a nehéz azonosítás miatt. Eddig egy esetben bírságoltak meg egy tunéziai nőt, akit a férje csak női járőrnek engedett igazoltatni – ezt 500 Eurójuk bánta. A rendőrség álláspontja szerint a nőnek joga van fellebbezni. Ugyanakkor a rendőrség illetékese az Északi Liga párt képviselője, amely nyíltan ellenzi a bevándorlást.  

Most pedig tisztázom mit is jelent a sokat emlegetett burka és nikáb. A burkát Afganisztánban viselik elsősorban, de Pakisztánban és Észak-Indiában is megtalálható. Leggyakoribb színe a kék vagy a fekete, az egész testet elfedi és a ruha fölött hordják. Fontos megemlíteni, hogy minden ilyen viselet csak a nyilvános helyeken szükséges, ahogy hazaérnek a nők leveszik, akár egy kabátot. Ennek a tradíciónak az a lényege, hogy a muszlim nők a férjüknek mutatják meg szépségüket, ezzel kivédve azt a szerencsétlen esetet, hogy idegen férfi vesse rájuk a szemét. Az ulemák (iszlám vallási tudorok) álláspontja szerint a férfi gyenge és esendő, ezért a nőknek kötelessége megvédeni őket bájaiktól. Nikábnak az arcot eltakaró kendőt nevezik, amin csak a szemnek hagynak egy rést.

A csador Irán legjellemzőbb viselete, félköralakú, karkivágás nélküli, földig érő “köpeny”, ami alatt mindennapi öltözéket viselnek, ezt pedig kézzel összefogva vagy övvel megkötve rögzítik. Az arc elfedésére fehér, szemeket szabadon hagyó fátylat viseltek, ami mára már ritkábban fordul elő. A színt illetően eltérések mutatkoznak, ugyanis régebben fehér és színes csadorokat hordtak, azonban mára a vezetés a feketét tartja a követendő, illendő viseletnek (ahogy azt a Khomeini ajatollah korábban előírta). A csador viselése nem kötelező Iránban, de a hithű muszlim nők, akik adnak jóhírükre feltétlenül hordják. Elvárják tőlük ezen felül azt is, hogy kezüket és lábukat is elfedjék – ismét hangsúlyozom, hogy nem mindenki tartja ezt be.

A hidzsáb viselésére Mohamed próféta szólította fel a nőket, az arab szó jelentése takaró és egy a hajat elfedő kendőről van szó. Ennél azonban sokkal nagyobb tartalommal bír, mert erkölcsösséget és szerénységet tükröz a muszlimok szemében. A történetéhez hozzátartozik, hogy Mohamed próféta korában ilyet viseltek a zsidó asszonyok és a keleti keresztények egyaránt, tehát nem volt ismeretlen ruhadarab.

A férfiak legelterjedtebb viselete a hófehér, földig érő szob vagy mássnéven disdása, Egyiptomban galabijja-nak hívják.  A fejükre kafijja-t, egy négyszögletű kendőt rögzítenek, amit fekete pánttal kötnek meg, az ikál-lal. A kafijja mintája és színe komoly jelentőséggel bír, a törzset jelképezi. A burnusz csuklyás köpeny, gyapjúból.

A turbánt felváltotta a fez, mert könnyebb a viselete, imádkozás közben nem esik le.

Itt az Egyesült Arab Emirátusban az abaja a nők viselete, ami fekete, földig érő, teljes testet elfedő, köpeny vagy ingfazonú ruhadarab. A hajuk elfedésére hosszú, széles sálat hordanak és ritkán látok elfedett arcú nőt. Eddig még nem láttam helyit, aki enélkül tartózkodott volna nyilvános helyen. A ruhák egyébként csodaszépek, némelyik saját színű hímzéssel, strasszal vagy gyöngyökkel van díszítve. Az már kevésbé felemelő látvány mikor a földön húzzák a ruhájukat, de a legkiábrándítóbb az alatta viselt farmernadrág – persze ezek csak kiragadott esetek, általában könnyű ruhát, szoknyát hordanak a nők, ebben a melegben nem is lehet elviselni vastagabb öltözéket.

Adatok forrása: www.wikipedia.hu

Képek forrása:

burka és nikáb: www.parameter.sk

csador: www.nlcafe.hu

hidzsáb: www.wikipedia.hu

disdása, kafijja és ikál: www.iszlam.blog.com

fez: www.melmothkitsune.blogspot.com

abaja: www.supernele.de

R.

Reklámok
 1. Nikos
  2010. augusztus 8. - 07:51

  Gratulálok a blogodhoz! Sok sikert!
  Nikos

 2. 2010. augusztus 8. - 22:13

  Köszönöm a gratulációt, kedves ismeretlen Ismerős. Látogass el ide máskor is!

  Üdv, Réka

 3. 2010. augusztus 27. - 21:20

  Örülök,hogy lett a ruhákról is bejegyzés!

 4. 2010. augusztus 28. - 17:49

  Kedves névrokon,

  Ez a blog, ebből a környezetből szerintem elképzelhetetlen lenne olyan cikk nélkül, ami nem foglalkozik ezzel a témával. A hawaii ingről kevesebbet írnék, de ezekről aztán lehet! Nagyon örülök, hogy tetszett.

  A minap ismét divatkatasztrófa áldozata lettem, mert végig kellett néznem egy abajás nőt, míg átment a zebrán és a szép lepel alól bumfordi sportcipő kandikált ki – úgy tudnám leírni a látványt, mintha a Jetit tütübe öltöztették volna.

 5. 2010. szeptember 13. - 13:32

  egy kis kiegeszito : a burka szo arabul arctakaro alarcot is jelent .ezt idosebb obolbeli arab holgyek viselik . a fekete szin csak az iparosodas termeke . ez volt a legolcsobb anyag ,amit kinaltak gyarilag . azt megelozoen szep szines volt errefele is a viselet .

  nem ertem mi a furcsa -azon hogy abaja alatt edzo cipot visel valaki . ha egyszer sportos a stilusa -akkor mit viseljen – tusarkut ? azt sem ertem , hogy mi a baj a farmerral .

  ami az europai orszagok torvenyeit illeti : csak harmadik orszagbeli zsarnokok szoktak eloirni a nepuknek , hogy hol mikor mit viselhetnek . azzal , hogy Franciaorszag csatlakozott az oltozkodesi eloirasokat elrendelo kormanyokhoz csak lealacsonyitotta magat . Valodi demokraciakban az oltozkodes maganugy . Irom ezt ugy , hogy nekem nem tetszik a fatyol -de ezt maganugyemnek tartom .

 6. 2010. szeptember 13. - 19:39

  Kedves Alma,

  Köszönöm a kiegészítést, érdekes volt amit írtál. Az öltözködéssel kapcsolatos álláspontom oka roppant egyszerű, nap mint nap látom a nőket strasszal, hímzéssel díszített abajákban, egyik szebb, mint a másik. Nekem nem jön össze ez a stílus a sportossal, pláne mikor könyékig ki van festve hennával, mintha csipkekesztyűt viselne – gyönyörű munkák. Ráadásul a sportcipő és a tűsarkú között még van egy néhány fazon, amolyan kompromisszumos megoldásként. Én mindig a harmóniát, az egységességet keresem az öltözékben, ezért nem veszek gumicsizmát a kosztümhöz. Nekem ez a látvány kiábrándító és csak a személyes véleményemnek adtam hangot.

 7. Béla Farkas
  2014. május 19. - 08:42

  Szia!

  Én azt szeretném kérdezni hogy a Korán nem említ valamit a Férfiak öltözködéséről? Vagy ezeket a ruhákat(főleg a fehér nemtommire célzok) ezeket a muszlimoknak ajánlott hordani?

  • 2014. május 20. - 14:08

   Kedves Béla!

   Sajnos nem tudok pontos információt arról, hogy a Korán hogyan vélekedik a férfiak ruházatáról, de a nyugati férfiakkal szemben nincs különösebb elvárás – az ing/póló és rövid/hosszúnadrág elegendő, dishdása (a fehér köpeny) kizárólag a vallásos helyiek öltözéke, aminek a színe országonként változhat, akár csak a fejviseleté. A bevásárlóközpontok bejáratánál ki van téve egy “dress code”, de ott amúgy is olyan hűvös van, hogy érdemes ingben és hosszú nadrágban látogatni, ugyanez igaz a mecsetekre. A felkészületlen turistákra is gondolnak azonban, mert a látogatások alkalmával biztosítják az elvárt öltözéket, így nem kell egész nap beöltözve járni-kelni a nagy hőségben.

 8. 2017. július 27. - 01:17

  Muito interessante

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: